torstai 12. kesäkuuta 2008

Elvis Presley


Elvis Aaron Presley oli yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista laulajista. Häntä kutsutaan usein "rock and rollin kuninkaaksi". Elvis Presleyn levyjä on myyty maailmanlaajuisesti luultavasti yli 2 miljardia kappaletta. Tämä tekee hänestä kaikkien aikojen menestyneimmän artistin.

1950-luku oli Yhdysvalloissa vielä rotuerottelun aikaa. Elvis Presley sai kielteistä julkisuutta rotuennakkoluuloisten keskuudessa siitä, että hän valkoisena lauloi tummaihoisten lauluja. Elvis itse vastusti rotuerottelua ja syrjintää ja loukkaantui paheksunnasta.
Elvis näytteli urallaan 33 elokuvassa vuosina 1956 – 1969. Lisäksi hän teki kaksi dokumenttielokuvaa ja kolme televisio-ohjelmaa.

Avioliitto Priscilla Presleyn kanssa päättyi eroon alkuvuodesta 1973. Eron aiheuttama suru ja stressi näkyivät Elviksen kasvoilta Elvis: Aloha from Hawaii -televisio-ohjelmassakin. Lääkkeidenkäyttö ja epäterveelliset elämäntavat alkoivat vaikuttaa elimistöön. Elvis sai raivonpurkauksia ja oli ajoittain lääkkeiden vaikutuksesta hereilläkin lähes koomankaltaisessa tilassa.

Maksa- ja sydänvaivoja ilmaantui, ja myöhemmin ruumiinavauksessa vuonna 1977 todettiin laajentunut maksa ja sydän. Hänellä oli myös veritulppia jaloissa, viherkaihi silmissä ja paino-ongelmia. Pahinta oli kuitenkin jatkuva unettomuus, jota lääkittiin vahvoilla unilääkkeillä. Unilääkkeet olivat riesa, sillä kun Elvis vihdoin heräsi päivällä yöuniltaan, hän tarvitsi lääkkeitä pysyäkseen hereillä.

Elviksen silloinen naisystävä Ginger Alden löysi Elviksen elottomana kylpyhuoneesta. Elvis kuljetettiin Baptist Memorial Hospital -sairaalaan.
Sairaalan ylilääkäri Eric Muirhead julisti Elviksen lopulta kuolleeksi klo 15:30. Kuolinsyyksi kerrottiin sydämen rytmihäiriö
.
Hautajaiset pidettiin 18.elokuuta. Ihailijoita hautajaissaattueeseen kertyi jopa yli 100 000.
Elvis haudattiin yleiselle hautausmaalle, mikä osoittautui virheeksi, sillä lyhyen ajan kuluttua hautauksesta kolme henkilöä yrittivät avata graniittihaudan todistaakseen omien sanojensa mukaan Elviksen kuoleman olleen huijausta. Tapauksen jälkeen Elviksen hauta siirrettiin Gracelandin takapihalla olevaan Meditation Gardeniin.

Ei kommentteja: